1. Συμβουλευτική: σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες.

Στην εποχή μας η ανάγκη για υποστηρικτική και συμβουλευτική βοήθεια σε θέματα σχέσεων στο ζευγάρι και την οικογένεια είναι αυξημένη, λόγω της πολυπλοκότητας που βιώνουμε καθημερινά. Αυτό δημιουργεί και εντείνει ψυχολογικές δυσκολίες στο κάθε μέλος της οικογένειας και πολύ συχνά οι άνθρωποι νιώθουν μόνοι. Η δυσκολία μας να μοιραστούμε τα προβλήματά μας συνδέεται συχνά με το φόβο ότι θα επιβαρύνουμε τους άλλους. Η συμβουλευτική δουλειά προσφέρει τη δυνατότητα ο κάθε άνθρωπος να μοιραστεί, να ξεκαθαρίσει αυτό που του συμβαίνει και να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Ενίοτε το μοίρασμα ζητημάτων, προβληματισμών και συναισθημάτων μεταξύ του ζευγαριού ή και ολόκληρης της οικογένειας λειτουργεί καταλυτικά. Ως σύμβουλοι είναι έργο μας να βοηθήσουμε στην έκφραση των δυσκολιών και να αναδείξουμε τις δυνάμεις που υπάρχουν σε κάθε οικογένεια που μας απευθύνεται.

2. Ομάδες

Α. Προσωπική ανάπτυξη

Συχνά ένα εσωτερικό αδιέξοδο που το ζούμε ως ένα πρόβλημα στην καθημερινή μας ζωή και μας οδηγεί στον ειδικό, γίνεται αφορμή για μια αλλαγή προς το καλύτερο. Δηλαδή η δυσκολία εκφράζει παγιωμένους τρόπους στη σχέση με τον εαυτό και τους άλλους που δεν είναι πια λειτουργικοί και ζητούν επανεξέταση. Αυτή η αλλαγή της οπτικής μέσα σε μια ομαδική διαδικασία ανακουφίζει και επανατοποθετεί τον άνθρωπο σε νέους δρόμους προσωπικής ανάπτυξης.

Β. Θέματα υγείας και θέματα ηλικιακών μεταβάσεων

Στην εποχή μας μοιάζει ότι ως άνθρωποι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα πως αυτό που συμβαίνει στους άλλους (ένα δύσκολο πρόβλημα υγείας) μπορεί να συμβεί και σε μας. Η κυρίαρχη κουλτούρα της εποχής μας εξυμνεί τη νεότητα, την υγεία και δεν προετοιμάζει τους ανθρώπους για ασθένειες, τις ηλικιακές αλλαγές στο σώμα και το γήρας. Οι ηλικιακές φάσεις μετάβασης, με τις φυσικές μεταπτώσεις στο σώμα μας δουλεύονται στις ομάδες, μέσα στο πραγματικό πλαίσιο των σχέσεων στην ομάδα ώστε να μοιράζονται τα μέλη απορίες, βιώματα και συναισθήματα. ΟΙ σύγχρονες τάσεις προσέγγισης των ασθενειών έχουν την ψυχοσωματική διάσταση και γι αυτό η έκφραση και το μοίρασμα εντάσεων, αγωνίας και φόβου ξέρουμε ότι έχει άμεση επίδραση στη βελτίωση της υγείας.

Γ. Εκπαίδευση γονέων και εκπαιδευτικών στη Μη Βίαιη Αντίσταση, «Ειρηνευτικοί Διάλογοι» στην Οικογένεια και το Σχολείο

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα των καιρών είναι η βία-επιθετικότητα των παιδιών και εφήβων. Ως γονείς και δάσκαλοι στεκόμαστε αμήχανοι απέναντι στα ερωτήματα: Πειθαρχία ή επιτρεπτικότητα; Τιμωρία ή κατανόηση; Μπορούμε να ασκούμε εξουσία σεβόμενοι παράλληλα τις αξίες της ανεξαρτησίας και του σεβασμού στην πολυφωνία;

Η ΜΒΑ έρχεται να δώσει απάντηση και να βοηθήσει γονείς και εκπαιδευτικούς να επανακτήσουν το κύρος τους παραμένοντας εστιασμένοι τόσο στις ανάγκες του παιδιού όσο και στις δικές τους αξίες.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Ειρηνευτικοί Διάλογοι» έχει στόχο να βοηθήσει την καλή λειτουργία των διαπροσωπικών σχέσεων στα πλαίσια της οικογένειας και του σχολείου. Προσαρμόστηκε στην ελληνική πραγματικότητα και είναι πρόταση-τρόπος και στάση ζωής σε κάθε οικογένεια και εκπαιδευτικό χώρο. Η εκπαίδευση είναι θεωρητική και διαδραστική ώστε οι εκπαιδευόμενοι να εφαρμόσουν τις καινούριες αρχές με βάση τις δικές τους ικανότητες και εμπειρίες.